WAARSCHUWINGEN TEGEN  ANTIPSYCHOTICA

Home

Waarschuwingen tegen ADHD-medicatie

Waarschuwingen tegen antidepressiva

Waarschuwingen tegen antipsychotica

Alfabetische lijst bijsluiters

Actie pagina NCRM 

Drama"s  SSRI's en ADHD-medicatie

Actuele nieuwsflitsen over psychiatrische drugs

Samenvatting

Link's

Contact

 

WAARSCHUWING

Stop NOOIT met het slikken van psychiatrische drugs zonder het advies en de begeleiding van een kundige (niet pschiatrische) arts.

 

 

Maart 2004: Het EMEA (Europees controle instituut voor geneesmiddelen) geeft een waarschuwing af op Zyprexa en andere middelen met dezelfde grondstof (olanzapine). Demente bejaarden lopen een verhoogd risico om vroegtijdig te overlijden aan deze antipsychotica die niet is goedgekeurd voor aan dementie gerelateerde psychoses en gedragsstoornissen en het gebruikt ervan wordt afgeraden voor deze patiënten.

Juni 2004: De Australische Therapeutic Goods Administration publiceert een Adverse Drug Reaction Bulletin waarin staat dat de nieuwste antipsychotica het risico op diabetes verhogen.

11 april 2005: De FDA verzoekt fabrikanten van de atypische [nieuwe] antipsychotica om een waarschuwing bij te voegen, dat door het gebruik van deze middelen het sterfterisico bij oudere, dementerende patiënten verhoogd wordt.1

30 juni 2005: Het antipsychoticum Melleril wordt in Nederland van de markt gehaald vanwege hartaritmieën en plotseling overlijden bij patiënten.

22 september 2005: Dr. Jeffrey Lieberman van Colombia University  publiceert in het New England Journal of Medicine de resultaten van een, door de overheid gesubsidieerd onderzoek. Dit onderzoek toont aan dat 74 procent van de ondervraagde patiënten voortijdig stopten met het gebruik van antipsychotica, vanwege de ineffectiviteit, ondraaglijke bijwerkingen of andere redenen.2

19 oktober 2005: Een onderzoek van de University of South Californië bevestigd opnieuw de eerdere FDA waarschuwingen dat antipsychotica het risico op plotseling overlijden bij ouderen verhogen.

1 december 2005: Onderzoekers ontdekken dat 18% van 23.000 ouderen die oudere antipsychotica slikken overlijdt in de eerste maand van het gebruik van deze middelen.

3 mei 2006: De FDA rapporten over bijwerkingen van medicatie leggen een link tussen 45 sterfgevallen en nieuwe antipsychotica. Er waren meer dan 1.300 meldingen van andere mogelijk levensbedreigende bijwerkingen zoals convulsies en een laag aantal witte bloedlichaampjes.

 

 

 

 

1“FDA Issues Public Health Advisory for Antipsychotic Drugs Used for Treatment of Behavioral Disorders in Elderly Patients,” FDA Talk Paper, 11 Apr. 05.

2Jeffrey A. Lieberman, MD, et al.,“Effectiveness of Antipsychotic Drugs in Patients with Chronic Schizophrenia,” New England Journal of Medicine, Vol.353, No. 12, 22 Sept. 05, pp. 1209-1232.

Gebruik van antipsychotica in verpleeghuizen bekritiseerd 

De Volkskrant , Ellen de Visser, 02 februari 2008 

NIJMEGEN - Ruim eenderde van de dementerende bewoners in verpleeghuizen krijgt medicijnen tegen psychoses, terwijl die meestal niet werken en ernstige bijwerkingen hebben. Antipsychotica verhogen de kans op een beroerte en maken dementerenden suf en stram, waardoor ze sneller vallen.

Dat blijkt uit promotie-onderzoek van verpleeghuisarts Sytse Zuidema aan het UMC St Radboud in Nijmegen. Zuidema concludeert dat tweederde van de dementerende verpleeghuisbewoners een middel krijgt om hun problematische gedrag tegen te gaan. Naast antipsychotica gaat het om angstremmers, slaappillen en antidepressiva.

Uit het onderzoek blijkt dat het onrustige en agressieve gedrag, waarvoor de antipsychotica vaak worden voorgeschreven, vaak niet verdwijnt. De medicijnen zouden soms juist vanwege hun sufmakende bijwerking worden voorgeschreven, om het overbezette personeel en de andere bewoners te ontlasten. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft mede daarom vorig jaar onverwachte controles uitgevoerd. Die controles waren gericht op alle vrijheidsbeperkende maatregelen, waaronder sufmakende medicatie.

In Nederlandse verpleeghuizen verblijven ruim dertigduizend bewoners met dementie.

Korter leven door antipsychotica.

PSY, tijdschrift over geestelijke gezondheid en verslaving, januari 2008.

Gebruikers van atypische antipsychotica leven in de regel vijftien jaar korter dan de gemiddelde Nederlander. Onaanvaardbaar, vonnist GGZ Drenthe…

Bijwerkingen en antipsychotica horen bij elkaar als de witte jas bij de medisch specialist. Ook de tweede generatie antipsychotica die eind jaren tachtig op de markt kwam, veroorzaakte narigheid in de vorm van overgewicht. Maar die extra kilo’s leken in geen verhouding te staan tot alle motorische sores die behoren bij klassieke middelen. Menig psychiater ging dan ook luchtig aan die gewichtstoename voorbij. ‘Ach, zo’n buikje, wat maakt het uit? Negen van de tien Nederlanders is te zwaar.’

Inmiddels weten we beter. Ook verschijnen er steeds meer wetenschappelijke studies – waaronder die van gerenommeerde Belgische psychiaters als Marc de Hert en Joseph Peuskens – die aantonen dat mensen met schizofrenie in de regel vijftien jaar korter leven.

Boosdoener: erfelijk verkregen kwetsbaarheden voor suiker- en vetstofziektes, psychosen, een ongezonde leefstijl, plus ernstige bijwerkingen van medicatie…